Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu recent că forțele armate ruse ar putea fi nevoite să avanseze către Kiev pentru a îndeplini obiectivele stabilite de Moscova în cadrul a ceea ce este descris ca o „operațiune militară specială”. Medvedev argumentează că amenințarea la adresa securității Rusiei provine direct din capitala ucraineană, potrivit declarațiilor sale raportate de agenția de presă de stat TASS și publicația The Moscow Times.

„Unde ne vom opri? Nu știu. Cred că avem în față multă muncă serioasă. Ar putea fi asta la Kiev? Da, probabil ar trebui să fie Kiev. Dacă nu acum, atunci mai târziu, poate într-o altă etapă a acestui conflict”, a indicat Medvedev, subliniind incertitudinea cu privire la evoluția conflictului.

Medvedev a descris Kievul ca fiind un „oraș rusesc, în prezent sub controlul unei brigăzi internaționale de adversari ai Rusiei, condusă de SUA”. În plus, a menționat Odesa ca fiind de asemenea un oraș rusesc, exprimând așteptări pentru reîntoarcerea acestuia „acasă” în Rusia.

În contextul invaziei la scară largă a Ucrainei declanșate pe 24 februarie 2022, forțele ruse au avansat spre Kiev, dar ulterior, în aprilie același an, Moscova a anunțat retragerea trupelor din zona capitalei ucrainene. Președintele Vladimir Putin a motivat retragerea prin cererea partenerilor occidentali de a facilita negocieri de pace, negocieri ce ulterior au eșuat din cauza, conform lui Putin, a presiunii exercitate de Occident asupra Kievului.

În plus, Medvedev a reiterat poziția Moscovei conform căreia rușii și ucrainenii constituie o singură națiune, criticând actualul guvern ucrainean pe care îl numește „regimul de la Kiev”, și afirmând necesitatea căderii acestuia. „Toți oficialii ucraineni sunt niște marionete controlate din străinătate și de la sediul NATO”, a adăugat el.

Negocierile cu Ucraina, sugerează Medvedev, vor deveni fezabile doar după schimbarea regimului de la Kiev, anticipând că această schimbare ar putea avea loc prin forță sau de bunăvoie. „După aceea, ar trebui să apară lideri conștienți de responsabilitatea lor față de viitorul oamenilor care trăiesc în această entitate complexă numită ‘Ucraina'”, a conchis Medvedev.