BRUXELLES, 8 iunie – Economia zonei euro a intrat într-o recesiune tehnică în primele trei luni ale anului 2023, conform datelor prezentate joi de agenția de statistică Eurostat, existând semne că creșterile ratei dobânzii de către banca centrală vor afecta perspectivele de creștere viitoare a regiunii.

Produsul Intern Brut (PIB) pentru cele 20 de țări ale zonei euro a scăzut cu 0,1% în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru al anului 2022, când PIB-ul a înregistrat de asemenea o scădere de 0,1%, revizuită de la o citire anterioară de zero. Două trimestre consecutive de contracție sunt adesea descrise ca o recesiune tehnică.

„Cererea internă nu se află într-o poziție bună”, au spus analiștii Oxford Economics într-o notă, adăugând că cheltuielile publice din primul trimestru au înregistrat cea mai mare contracție din istorie, cu excepția primei valuri de lockdown-uri datorate coronavirusului în 2020.

„În viitor, creșterea va rămâne slabă în ciuda scăderii prețurilor energetice en-gros, întrucât înăsprirea politicii monetare deteriorează investițiile și presiunile inflaționiste în continuare prezente restrâng consumul”, au adăugat ei.

Eurostat a declarat că PIB-ul zonei euro a crescut cu 1,0% în primul trimestru față de anul anterior, mai puțin decât o estimare preliminară de creștere de 1,3% publicată la 16 mai, prognozandu-se o expansiune anuală de 1,2% și o creștere zero pe trimestru.

Revizuirea a fost în principal datorată unei a doua estimări din partea biroului de statistici din Germania, care a arătat că economia cea mai mare a zonei euro a intrat în recesiune.

Alături de Germania și Irlanda, PIB-ul a scăzut trimestrial și în Grecia, Lituania, Malta și Țările de Jos.