Primăria din Paris recunoaște nevoia de a învăța să coexiste cu șobolanii și a format un comitet pentru a studia coabitarea cu rozătoarele.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, are un mesaj pentru șobolanii care au invadat Orașul Luminii: De ce nu putem fi prieteni?

După ani de luptă împotriva rozătoarelor, această săptămână administrația Hidalgo a anunțat că intenționează să adopte o abordare diferită și să încerce să atingă o stare de coexistență mai pașnică cu rozătoarele.

„Sub îndrumarea primarului, am decis să formăm un comitet pentru problema coabitării”, a anunțat Anne Souyris, viceprimarul orașului pentru sănătatea publică, în timpul ședinței de joi a Consiliului din Paris. Ea a adăugat că grupul va avea sarcina de a găsi o metodă de a face față șobolanilor care să fie atât „eficientă”, cât și „suportabilă” pentru parizieni.

Anunțul semnalează o schimbare față de planul anti-șobolan al orașului din 2017, o strategie de 1,7 milioane de euro care presupunea instalarea de coșuri de gunoi ermetice în tot orașul și utilizarea intensivă a otrăvii pentru șobolani în mii de operațiuni agresive de exterminare.

Anunțul lui Souyris a fost primit cu huiduieli de către politicieni precum Geoffroy Boulard, primarul sectorului 17 al orașului, care a exprimat în repetate rânduri îngrijorări cu privire la „proliferarea șobolanilor” în oraș.

„Echipa Annei Hidalgo nu dezamăgește niciodată”, a tweetat Boulard, exprimându-și neîncrederea față de abordarea blândă a problemei rozătoarelor. „Parisul merită mai mult.”

Dar asociațiile pentru drepturile animalelor, precum Paris Animals Zoopolis, au salutat pariul orașului pe relații mai cordiale cu populația de rozătoare a orașului.

„Metodele actuale sunt ineficiente și crude”, a tweetat grupul. „Crearea unui grup de lucru pentru a gândi și a experimenta noi metode este esențială; susținem alternative în afara controlului dăunătorilor.”

Rozătoarele au fost responsabile de proliferarea ciumei bubonice care a șters de pe fața pământului aproape jumătate din populația orașului în secolul al XIV-lea, dar aceiași șobolani au fost o mântuire în timpul Asediului Parisului din 1870-71, când au devenit un aliment