Riscă rușii să repete eroarea strategică a Liniei Maginot în fața unei posibile manevre ingenioase a Ucrainei ?

De-a lungul ultimelor luni, informații privind o iminentă contraofensivă ucraineană pentru a recupera teritoriile ocupate de ruși în estul țării au ocupat fluxul de știri. Cu toate acestea, această operațiune militară, care a început acum două săptămâni, a fost subiectul unor discuții limitate în canalele de informații militare și a fost neglijată, deși un detaliu mic scoate în evidență importanța sa.

Se cunoaște faptul că trupele rusești au construit o impresionantă linie defensivă întinsă pe sute de kilometri, cu fortificații, mine antipersonal și tranșee bine apărate de artilerie. Această linie de apărare, care se întinde de-a lungul provinciilor Lugansk și Donetk, până în sudul Crimeei, găzduiește peste 100.000 de militari ruși și are rolul de a opri contraofensiva ucraineană.

Cu toate acestea, în ultimele zile, forțe rusești antiputiniste au efectuat incursiuni în zona orașului Belgorod, aflat la doar câțiva kilometri de granița Ucrainei, în cooperare cu militari ucraineni. Granița dintre cele două țări implicate în conflict este extrem de permeabilă, iar concentrarea trupelor ruse pe teritoriul ucrainean a lăsat o zonă extinsă vulnerabilă la incursiuni, favorizând acțiunile armate conduse de Zelenski.

Se pare că rușii nu au învățat din lecțiile Primului Război Mondial, când trupele germane au evitat fortificațiile franceze Maginot, creând o breșă strategică și prinzând într-o clește letal trupele inamice. Se presupune că același scenariu se va repeta și cu trupele ruse aflate în spatele liniilor fortificate, care vor fi lovite din față și din spate, supuse unui atac devastator.

Este evident că această contraofensivă ucraineană este o manevră militară de înaltă precizie, ce va provoca haos pe întreaga linie de contact. Atacul Ucrainei nu va veni doar dinspre front, ci și din spatele liniilor rusești, adică de pe teritoriul Rusiei, semănând teroare și dezordine printre soldații Moscovei.