Producția de energie electrică provenită din surse fotovoltaice a depășit pentru prima dată cantitatea produsă de centralele pe bază de cărbune.
Potrivit relatărilor Agerpres bazate pe informațiile Bloomberg, tranziția Uniunii Europene către energia verde a atins un punct de cotitură semnificativ în luna mai. Pentru prima dată în istorie, producția de energie electrică generată de panourile fotovoltaice a depășit întreaga cantitate produsă de centralele pe bază de cărbune din blocul comunitar. Acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de venirea verii, perioadă în care producția de energie fotovoltaică se așteaptă să crească și mai mult.
Efectul exploziv al creșterii capacităților de producție a energiei fotovoltaice indică atât avantajele, cât și deficiențele actuale ale sistemului energetic. În unele zile însorite din luna mai, prețurile la electricitate au ajuns negative deoarece operatorii de rețea au întâmpinat dificultăți în gestionarea producției în creștere a energiei fotovoltaice.
Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la BloombergNEF, afirmă că vara aceasta va fi ca o privire în viitor, iar principalul mesaj este că încă nu suntem complet pregătiți pentru această tranziție.
Țările de Jos se remarcă prin cea mai densă rețea de panouri fotovoltaice din lume, datorită programelor guvernamentale de susținere. Aceste programe recompensează gospodăriile care instalează panouri fotovoltaice, contribuind la reducerea facturilor de energie electrică pentru fiecare kilowatt produs.
În întreaga Europă, oamenii urmează exemplul Țărilor de Jos, iar instalarea de panouri fotovoltaice în Uniunea Europeană a crescut rapid după invazia Ucrainei de către Rusia. În luna mai, producția de energie fotovoltaică a înregistrat o creștere de 10% față de anul precedent, ajungând la un nivel record de 27 terawați-oră.
Energiea fotovoltaică are avantajul major că poate fi rapid instalată, spre deosebire de energia eoliană, hidro sau geotermală. Totuși, rețelele energetice naționale au fost proiectate pentru a funcționa cu capacități mari de generare care să mențină echilibrul sistemului în colaborare cu operatorii de rețea. Un sistem mai distribuit, cum este cel bazat pe energie fotovoltaică, impune provocări semnificative în gestionarea și menținerea echilibrului sistemului energetic, care va fi supus unor serioase încercări în vara acestui an.
Există deja semne ale unui decalaj între oferta și cererea de electricitate. Săptămâna trecută, prețurile la electricitate au ajuns în teritoriul negativ în momentele în care producția de energie fotovoltaică a atins un nivel record în Germania, cel mai mare producător european de electricitate.